Prințul Philip a împlinit 99 de ani. Imagini de colecție cu soțul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Din cei 99 de ani pe care îi împlinește astăzi, 10 iunie 2020, prințul Philip a petrecut aproape 73 de ani alături de soția sa, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Cei doi sunt protagoniștii celui mai lungă căsătorie din istoria monarhiei britanice. 

Deși s-a retras din viața publică în 2017 și de atunci a fost văzut rar, cu ocazia aniversării a 99 de ani de viață, prințul Philip a apărut alături de soția sa într-o fotografie realizată în grădina Castelului Windsor. Suverana britanică și partenerul ei de viață s-au mutat aici în timpul carantinei impuse de epidemia de COVID-19 din Marea Britanie. Aceasta este prima fotografie publică a ducelui de când a fost văzut plecând din spital la Londra, în data de 24 decembrie a anul trecut.

//www.instagram.com/embed.js

Prințul Philip, o viață dedicată iubirii

Născut prinț al Greciei și al Danemarcei în vila Mon Repos din insula grecească Corfu, pe 10 iunie 1921, Philip a fost singurul fiul dintre cei cinci copii ai prințului Andrei al Greciei și ai prințesei Alice de Battenberg. Familia sa s-a stabilit în Franța, într-o suburbie a Parisului, iar în 1928, la vârst a de șapte ani, prințul a fost trimis să studieze în Marea Britanie. Și-a continuat apoi studiile în sudul Germaniei și în Scoția. A devenit cadet al Marinei britanice în anul 1939. În același an a întâlnit-o pe Elisabeta, care s-a îndrăgostit de el la prima vedere și au început să-și scrie scrisori când ea avea 13 ani.

Vezi și: Citește online gratuit numărul de iunie al revistei Unica

Regina Elisabeta a II-a, 67 de ani de la încoronare. Imagini de colecție

Philip i-a cerut mâna în vara anului 1946, dar pentru a se căsători au așteptat ca ea să împlinească vârsta de 21 de ani. Logodna a fost anunțată oficial pe 10 iulie 1947, iar ceremonia a avut loc pe 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey, iar transmisiunea înregistrată și difuzată de radio BBC a fost urmărită de 200 milioane de oameni din întreaga lume. Philip a renunțat la titlu de Prinț al Greciei și al Danemarcei și s-a convertit la anglicanism. A adoptat numele Mountbatten, din familia maternă, și a devenit supus britanic naturalizat.

Cu o zi înainte de nuntă, regele George al VI-lea i-a acordat titlul de Alteța Sa Regală, iar în dimineața nunții titlurile: Duce de Edinburgh, Conte de Merioneth și Baron Greenwich. Ca soț al reginei, Philip și-a susținut soția în îndatoririle de suveran până în 2017, la vârsta de 96 de ani, când și-a anunțat retragerea din viața publică. Dragostea dintre ei a trecutul testul timpului, iar în 2017 au sărbătorit nunta de platină, o premieră în monarhia britanică.

Sursă foto: Profimedia

 

www.unica.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close