Ela Craciun ajuta gravidele sarace din Romania sa isi cunoasca drepturile si sa aiba asistenta medicala gratuita

Vedeta TV a mers, alaturi de specialisti, intr-o localitate din judetul Valcea, pentru a descoperi povestile ingrijoratoare ale unor femei care, din lipsa de informatie si de resurse financiare, nu se prezinta aproape deloc la medic in perioada sarcinii.

“In Romania, 1 din 4 femei nu are asigurare medicala, 20% dintre gravide nu au fost la medic pana la nastere, 30% dintre gravide au fost la medic doar dupa primul trimestru de sarcina, 42% din populatia Romaniei are risc de saracie si excluziune.  Una  din cinci femei insarcinate din Romania nu merge la doctor pentru control; una  din zece mame care naste in Romania este minora; una din patru romance nu are asigurare medicala. Si toate sunt cu UNA prea multe.

Mortalitatea materna in Romania este cu cel putin de doua ori mai mare decat media Uniunii Europene, la fel ca si rata avorturilor. De altfel, Romania este pe prima pozitie in UE privind sarcina si rata de avort la adolescente”, se destainuie vedeta pe blogul sau.

La initiativa fundatiei World Vision, Ela Craciun a mers in comuna valceana Stoilesti sa afle chiar din gura unei mame cum arata cele 9 luni de sarcina pentru o femeie care este departe de tot ce inseamna asistenta medicala, chiar si gratuita si care nu merge la controalele obligatorii pentru ca nu isi permite drumul pana la spitalul din oras.

“Am ajuns si primul lucru pe care l-am vazut a fost ca drumul de acces era blocat de o inundatie.

<<Am facut 6 copii si nu am vazut doctorul decat cand am nascut>>, imi spune aproape mandra o mamica. Are si de ce. Are 6 copii sanatosi, desi nu a facut niciodata vreo analiza relationata cu sarcina. Spune ca s-a lasat la mana lui Dumnezeu. Fata ei de 21 de ani nu a avut acelasi noroc. A pierdut un copil in a treia luna de sarcina, desi, spune ea, a mers la toate controalele posibile. Nici acum nu merge cu cei 3 copii mici care au ramas sub acoperisul ei la analizele periodice pentru ca nu isi permite cei 14 lei de persoana cat ar costa drumul. In plus, nu de putine ori, odata ajunsa la spital, i s-a spus ca nu mai sunt fonduri.

La fel se intampla si la laboratoare, unde mai niciodata nu exista fonduri. La asta se adauga si numarul insuficient de cabinete de specialitate care au contract cu Casele de Asigurari.

De aceea cred ca femeile ar trebui sa stie care le sunt drepturile.

In primul rand femeile insarcinate si lauzele beneficiaza de asigurare si fara plata contributiei, deci de servicii gratuite de supraveghere si monitorizare a sarcinii. In plus, trimestrial, pot merge la obstretica-ginecologie. Pachetul de servicii de baza, decontat din Fondul National Unic de Asigurari Sociale, cuprinde:

1.Monitorizarea evolutiei sarcinei si lauziei in asistenta medicala primara:

a.Luarea in evidenta in primul trimestru, cand se acorda si o consultatie

b.Supravegherea din luna a 3-a pana in luna a 7-a. O consultatie pe luna.

c.Supravegherea, de 2 ori pe luna, din luna a 7-a, pana in a 9-a, inclusiv

d.Urmarirea lauzei la externarea din maternitate. O consultatie.

Plus o alta consultatie la 4 saptamani de la nastere. In cadrul supravegherii se face si promovarea alimentatiei exclusive la san a cpilului, testare HIV, hepatita B si C, consiliere pre si post testare HIV.

2.Servicii de supraveghere a sarcinii si lauzei in ambulatoriu de specialitate, cate o consultatie pentru fiecare trimestru de sarcina

3.Pachetul de servicii medicale de baza in asistenta medicala ambulatorie pentru specialitati paraclinice. Gravidele beneficiaza in plus fata de restul persoanelor asigurate de o serie de analize de laborator foarte sofisticate, inclusiv ecografii.

Serviciile medicale spitalicesti in cazul nasterii se acorda fara bilet de internare, indiferent de statutul de asigurat al pacientei.

Ela Craciun munceste 10 ore pe zi in luna a sasea de sarcina. “Nu ma opresc pana voi naste!”

As vrea sa reamintesc ca toate femeile insarcinate si lauzele sunt scutite de la coplata pentru servicii medicale legate de ecolutia sarcinii, iar cele care un au niciun venit sau venituri sub salarial de baza minim brut, pentru toate serviciile medicale. Legea spune ca sunt prevazute consultatii chiar si pentru planificare familiala pentru aceste persoane. De la indicarea unei metode contraceptive, la tratamentul complicatiilor.

Asta ne arata si ca una dintre principalele probleme este lipsa de informare. Asta, si aparatul birocratic atunci cand o gravida trebuie inscrisa in sistemul de asigurari.

Deci: pentru o sarcina normala o gravida are dreptul, gratuit, la 8 consultatii prenatale la medicul de familie si la 2 la medicul obstetrician, ecografii, dar si analize specifice. Iar pentru o gravida cu risc crescut, atatea consultatii cat sunt nevoie pentru remedierea problemei”, scrie vedeta pe www.elacraciun.ro.

Ela Craciun este prezentatoarea emisiunii „Numai de bine”, de la Antena 3, si detine blogul www.elacraciun.ro, unul din cele mai de succes din Romania.

The post Ela Craciun ajuta gravidele sarace din Romania sa isi cunoasca drepturile si sa aiba asistenta medicala gratuita appeared first on ADPM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here