Dr. Adrian Mina: Cum depisteaza dentistul cancerul oral!

Dr. Adrian Mina: Cum depisteaza dentistul cancerul oral!

Vorbim despre unele leziuni pe care nu le putem observa singuri in oglinda si pe care specialistul le identifica.

Gura reprezinta o poarta de acces spre sanatatea organelor noastre. in plus, si simptomele diabetului timpuriu se vad tot in gura noastra.

Dr. Adrian Mina, unul din cei mai apreciati medici stomatologi din Romania, ne explica in ce mod vizitele periodice la dentist ne pot salva viata pentru ca boala secolului, cancerul, este si una din cele mai imprevizibile.

“Vizitele periodice la medicul stomatolog ne dau ocazia sa depistam cancerul timpuriu, iar asta iti poate salva viata. De cele mai multe ori, oamenii descopera ca sunt bolnavi de cancer cand este prea tarziu si nu se mai poate face nimic in cazul lor. in gura pacientului, observam unele leziuni care au potential cancerigen, dar care nu au ajuns inca la stadiul de cancer.  Dar exista si cazuri cand deja se formeaza cancerul, insa, daca il descoperi din timp, rata de supravietuire a pacientului este de aproape 100%”, declara medicul stomatolog Adrian Mina.

Dr. Adrian Mina: 4 obiceiuri proaste care iti distrug dintii

“Noi, in cabinetul stomatologic, analizam toate mucoasele, lucru pe care un pacient nu poate sa il realizeze singur acasa  pentru ca nu dispune de instrumentele necesare sau de lumina suficienta. O mica leziune aparuta pe suprafata gingiei, a limbii sau a obrazului ne poate indica faptul ca a aparut o deviere de la normal”, adauga Adrian Mina.

Cabinetele stomatologice din Romania, care se respecta, au un aparat care se foloseste special in depistarea cancerului oral. Acest dispozitiv emite o lumina puternica cu ajutorul careia medicul poate observa ce se intampla in interiorul tesutului, al mucoaselor. Este un aparat foarte scump, care nu se gaseste in orice cabinet si este indicat sa va indreptati catre acei medici stomatolgi care sunt interesati de sanatatea pacientului in intregime si care va vor indruma catre un specialist in cazul in care apar semnale ingrijoratoare.

“Aparatul trece o lumina puternica prin mucoasa, ilumineaza chiar si vasele de sange, iar, daca acolo sunt cancere timpurii, noi le putem depista. Ne uitam la toate semnele din gura pacientului si plecam de la prezumtia ca ar putea sa aiba orice. Prin fisele noastre, tinem o evidenta si nu ne rezumam doar la a controla ce se afla in interiorul gurii, analizam structura osoasa, ganglionii submandibulari, occipitali, daca are sau nu devieri ale mandibulei, etc.. Se realizeaza o analiza completa, clinica si paraclinica. De fiecare data cand intalnim un pacient care prezinta simptome, il indrumam catre un specialist”, a completat medicul Adrian Mina.

Exista muti oameni care refuza sa isi asculte corpul, desi acesta le transmite multe mesaje ca ceva nu este in regula si ca are nevoie de tratament. Avem o durere de masea si stam asa poate jumatate de an pana sa ne facem curajul sa mergem la dentist, dar nu constientizam cat de important este sa nu mai punem sanatatea noastra pe ultimul loc.

“Am avut pacienti care au evitat sa vina la dentist pentru ca le era teama, iar, in momentul in care au prins curaj si au venit sa trateze problemele stomatologice, au venit prea tarziu pentru ca am descoperit un cancer intr-o faza avansata. Unul din pacientii mei a avut cancer la buza si a trecut printr-o operatie mutilanta doar pentru ca nu voia initial sa vina la control, desi avea dureri de dinti de luni de zile”, a spus in incheiere medicul stomatolog Adrian Mina.

Dr. Adrian Mina este considerat unul din cei mai respectati medici stomatologi, cu o activitate de peste 15 ani derulata in Statele Unite, Canada si Romania. Printre pacientii sai se numara persoane publice din Romania, dar si de peste hotare.

The post Dr. Adrian Mina: Cum depisteaza dentistul cancerul oral! appeared first on ADPM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close